A szappanfőzés lehet munka, lehet hobbi, nálam SZENVEDÉLY

.
2011. márc. 20.

Cucurbita pepo

.
Két szót tudok latinul, abból az egyik a Cucurbita :)
Hogy miért..mert apukám fontosnak tartotta gyerekkoromban, hogy ezt megtanítsa nekem.
A másik a humulus lupulus, ami komlót jelent.
De visszatérve a TÖKMAGOLAJra. Szép sötétzöld színe van, és sajátos illata.

Ahogy beleszagolok az üvegbe, tényleg érzem a tökmag illatát, nagyon finom. Tele van vitaminokkal: A, B, C, E; van benne vas, cink, foszfor, magnézium, kálium, kálcium. Az érzékeny, gyulladásra hajlamos bőrre jótékonyan hat a tökmagolaj.
Több szappanomban használtam már, kevertem belőle arckrémet is. Szeretem.
"A 16. század olasz botanikusa, Matthiolus szerint ez a növény Indiából származik.
Elsődlegesen emberi táplálákként nyert teret, jóval megelőzte a takarmányozást.
Leginkább sütve fogyasztották, egyes vidékeken főzve, sózva, a krumplipüréhez hasonlóan ették.
A 18. század végén magvából olajat ütöttek és zsír helyett éltek vele.

Tökmagolajütő / 1973.
Felhevített olajos massza kipréselése
Forrás: Selmeczi Kovács Attila: A magyarországi olajnövény-kultúra (történeti-néprajzi monográfia)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

http://arokszallasiedit.hu/