A szappanfőzés lehet munka, lehet hobbi, nálam SZENVEDÉLY

.
2011. máj. 23.

Dr. Tormai úr és a szappanpróba

.
Gazdasági Lapok 1855. március 15., Pest, VIII-ik évi folyam első fele

"Szappanpróba
Pestvárosnak igazgató főorvosa Dr. Tormai ur tapasztalván, hogy a pesti piaczon árult szappanok legnagyobb része meghamisított, s a fogyasztó közönség nagy kárára idegen anyagokkal vegyített, mielőtt ez iránti hivatalos jelentését megtevé, a mult novemberi vásár alkalmával elébb, a városi vásárfelügyelő közbenjöttével, a vásárra hozott szappanokból 2 és 3 latos adagokban 107 példányt vegytanilag megvizsgáltatott. A Dr. Wagner Dániel ur által véghez vitt analysis tökéletesen igazolá a főorvos ur tapasztalatát. E vegybontás eredményei a következők:
1) A vásárra hozott, főképp nem honi szappanok nagyobb része több vízrészt tart magában, mint a mennyit a jó szappannak magában tartania szabadna; ugyanis míg a jó szappan víztartalma 14-20% között változik, a vizsgálat alá vett szappanok víztartalma 35-40%
2) A fehér szappan mind lúgmészszel vegyített a fehér szín emelése végett. A lúgmész megfosztja a szappant a kívánt erejétől, ennél fogva becsét csökkenti. Azonban a lúgmészszeli vegyítés nem csalási szándékból történik, de az újabb időkben a szappanosok krétát, csontlisztet és többnyire sulypátot vegyítenek a szappanba, minek ereménye a szappan fehérebb színe mellett a szappan sulyának emelése is, mi ennél fogva csalási szándékkal történik. A közönség illy szappanokban az olcsó alkatrészeket fizeti meg drágán, s vízben könnyen oldó, erőtlen szappant nyer.
3) A megvizsgált szappanok nagy része  gyantás szappan. A illy szappanok könnyen oldhatók.
4) Nagy része a megvizsgált szappanoknak sulypát felett még tajtkővel, kaviccsal vagy homokkal vegyítettnek találtatott."

Micsoda ötletek, méghogy kővel, homokkal, kaviccsal hamisítani a szappant...Ezek a szappanhamisítók nem riadtak vissza semmitől :) Ez is egyfajta márka lehetett :)
Gondolom nem sok visszatérő vásárlójuk akadt a piaczon.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

http://arokszallasiedit.hu/